Pasaport almaya gitmeden önce pasaport harç ücreti ve defter bedelini yatırmış olmanız gerekmektedir. Peki, pasaport harç ücretlerini nereye yatırabiliriz? Ve anlaşmalı bankalar hangileridir?
01.06.2010 tarihinden itibaren pasaport türlerinden herhangi birini almak isteyen başvuru sahipleri, Maliye Bakanlığı ile anlaşmalı bankalar tarafına ücretleri yatırmaları gerekir. Anlaşmalı Banklar arasında neredeyse bütün bankaları bulabilirsiniz. Gelin şimdi sırayla anlaşmalı bankaları inceleyelim.
Bu arada bildiğiniz gibi son karar ile pasaportun tüm işlemleri 2 Nisan 2018 tarihinden itibaren Nüfus Müdürlükleri tarafından yapılmaktadır. Pasaport çıkarma, yenileme işlemlerini orada yapmanız gerekiyor. Ve bu aşamaya gelmeden önce yukarıdaki bankaların herhangi birine harç ücretlerini ve defter bedellerini yatırmanız gerekiyor.
Pasaport harcınızı yatırırken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan birisi ise makbuzunuzun üzerinde kesinlikle ve kesinlikle isminizi soy isminiz ve T.C kimlik numaranızın anlaşılır olması gerekmektedir. Her banka ile anlaşma sağlanmamıştır. Ancak yukarıdaki bankalar ile anlaşmaları vardır.
İnsanların kafasını karıştıran sorulardan bir tanesi de nüfus müdürlüğüne harç bedellerinin yatırılıp yatırılmadığıdır. Eski sistemde emniyet müdürlüğünde yatırılırken, yeni sistemde ise sadece anlaşmalı bankalara harç bedellerini yatırabilirsiniz. Harç bedelini yatırmadan Nüfus Müdürlüğüne gittiğiniz takdirde orada yatırmak gibi bir şansınız yoktur. Aksi takdirde en yakın bankaya gidip yatırmanız gerekir. Bu da işlerinizin aksayacağı anlamına gelmektedir. O yüzden pasaport harç bedeli ve defter bedelini yatırdıktan sonra Nüfus Müdürlüğüne gitmenizi tavsiye ederim.